Maszkokról COVID-19 járvány idején

Maszkokról COVID-19 járvány idején

Milyen maszkot viseljünk és honnan szerezzük be?

2020. április 21. - webgarden

maszk_variaciok.jpg

2020. április 27.-től Budapesten nem csak a tömegközlekedési eszközökön, de a boltokban, piacokon is kötelező lesz a maszk viselése vagy az arc eltakarása. 

Ez mindenképp egy hasznos szabályozás, hiszen így tudjuk meggátolni a vírus terjedését. De milyen maszkot viseljünk, ez mi ellen véd és honnan vásároljunk?

1. SÁL

pixnio-2366239-800x533.jpg

Sok féle sál vagy textil van, amit csak elő kell venni a szekrényből és máris rendelkezésre áll. Ez nem kerül semmibe és máris eleget tettünk a szabályozásnak. Az, hogy mennyire véd és kit, az nagyon változó, a textília anyagától függ. Ha kötött, laza szövésű, valószínű nem nagyon fogja sem a viselőjét sem a környezetét megvédeni. Ha viszont egy sűrű szövésű textilt találunk, nem biztos, hogy fogunk levegőt is kapni mögötte. Használat előtt mindenképp érdemes kimosni, főleg, ha már régóta pihen a szekrény mélyén. Így ki tudjuk mosni belőle a port és egy kis öblítővel még kellemes is lesz az illata.

2. Egyszer használatos orvosi maszk

coronavirus-virus-mask-corona-pandemic-outbreak-disease-epidemic-sars-cov-2.jpg

Előnye, hogy olcsó, hátránya, hogy egyszer használatos és emiatt nem túl környezetbarát. Arra kérünk mindenkit, aki ezt használja, legalább keressen neki egy közeli kukát, amikor kidobja és ne szórja szét azt utcán, erdőben, ahol éppen eszébe jut. Figyeljünk arra is, hogy a kukából ne tudja kifújni a szél. A legtöbb szakirodalom azt írja, hogy általában inkább véd másokat attól, ha köhögünk és tüsszentünk, bennünket nem feltétlenül. De ha mindenki hordja, akkor mindenki véd mindenkit saját magától, így hatékony lehet. 

Mennyibe kerül és hol tudjuk megvásárolni?

Amennyiben nem interneten rendelünk, érdemes benézni egy gyógyszertárba. Általában ott szokott lenni. Hátrány lehet, hogy sokszor egyenként árusítják, így nem teljesen látjuk az értelmét, mert ahogyan kiveszik a csomagból, máris hozzáért valaki, aki nem mi vagyunk. Érdemes tehát bontatlan csomagot vásárolni. Lehet drágább, de biztosabb. 

Néhány webshop, ahonnan meg lehet rendelni. Fontos, hogy akkor biztonságos a rendelés, ha utánvéttel fizetünk, mert így csak akkor kell fizetni, ha már nálunk van az áru. 

Legjobb munkaruha: 490 Ft/db

Gyógyexpress: 390 Ft/db

Benu gyógyszertár webshop: 360 Ft/db

Szajmaszk.co: 230 Ft/db

3. Mosható textil maszk

covid-19-mask-coronavirus-corona-virus-quarantine-pandemic-infection-disease.jpg

Sok cég gyárt textil maszkokat, melyek moshatóak, így kifejezetten környezetbarátak. Sajnos azt tudni kell, hogy csak akkor van értelme mosni, ha legalább 92 fokon mossuk vagy áztatjuk, ugyanis a legújabb kutatások szerint a COVID-19 túléli a 60 perces 60 fokos melegvizet is. Amennyiben megfelelő mennyiségű mosószert adagolunk a mosáshoz, abban az esetben alacsonyabb hőfokon is inaktiválható a vírus. 

A textil maszk vásárlása előtt mindenképp érdemes tájékozódni annak anyagáról, hiszen nem mindegyikben van olyan szűrő, mint akár az egyszer használatos maszkokban. Ezért lehet, hogy csak a szabályozásnak fogunk megfelelni, de nem biztos, hogy véd is. 

Néhány webshop, ahol lehet textil szájmaszkot vásárolni:

Cotton Home: 3570  Ft / 3db

Profi takarítók boltja: 1905 Ft/db

Babszem.hu: 1190 Ft/db

Kesztyű Manufaktúra Pécs: 1190 Ft/db

4. KN95 többször használható maszk

Drape Protection Mouth - Free photo on Pixabay

A járvány alatt talán az egyik legnépszerűbb maszk fajta, bár a veszélyhelyzet kitörésekor pofátlanul drágán adták a kereskedők. Többször használatos, gyakorlatilag addig lehet használni, amíg nedves vagy sérült nem lesz vagy nem koszolódik össze. Hivatalosan a legtöbb KN95-öt egyébként egy huzamban 6 órán át lehet használni, utána ki kellene dobni. 

Az egyik nagy előnye, hogy az előbb felsorolt maszkokhoz képest jó eséllyel a viselőjét is megvédi, nem csak a környezetét. 

Mivel a kereskedők rendesen bespájzoltak belőle, de a magyar pénztárca annyira nem díjazta a pár napja, hete repkedő csillagászati árakat, így sokan akár haszon nélkül is szeretnének túladni rajta. Érdemes kihasználni az akciókat :)

Néhány webshop, ahonnan lehet KN95-öt rendelni:

Legjobb munkaruha: 4390 Ft/db

Holmibolt: 2499 Ft/db

Szajmaszk.co: 1800 Ft/db

Puma tools: 4445 Ft/db

 

süti beállítások módosítása